SON DAKİKA
Hava Durumu

Kulaklarımız neden çınlar?

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, kulak çınlamasının çoğunlukla basit nedenlerle meydana geldiğini, ancak bazı durumlarda daha ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 15:58
Kaynak: IGF
Kulaklarımız neden çınlar?

Kulakta çınlama, tıp literatüründe bilinen adıyla "tinnitus", gerçekte olmayan zil sesi, hışırtı ve uğultu gibi seslerin duyulması durumunu ifade ediyor. Son yıllarda, çok gürültülü ortamlarda bulunma, fazla cep telefonuyla konuşma, yüksek volümlü müzik dinleme, artan ses kirliliği ve COVID-19 enfeksiyonu gibi faktörler nedeniyle bu sorunun giderek yaygınlaştığı belirtiliyor.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, her 15 kişiden birinin hayatının bir döneminde kulak çınlaması problemi yaşadığına dikkat çekiyor. Özturan, yaşam kalitesini düşürebilecek şiddette kulak çınlamasının genellikle basit nedenlerden kaynaklandığını ancak bazen ciddi bir hastalığa da işaret edebileceğini belirtiyor.

Kulak çınlamasında erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özturan, çınlamaya yol açan etkenin erken dönemde tespit edilmesinin tedaviye cevabı kolaylaştırdığını ifade ediyor. Geç kalındığında ise işitme kaybı gibi sorunlar gelişebileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Özturan, kulak çınlamasına neden olan etkenleri şöyle sıralıyor:

Akustik Travma: Ani ve şiddetli seslere maruz kalmanın yol açtığı akustik travma, işitme kaybının yanı sıra kulak çınlamasına da sebep olabilir. Özellikle müzisyenler, gürültülü ortamlarda çalışanlar ve avcılar risk altındadır.

Meniere Hastalığı:İç kulaktaki basınç artışından kaynaklanan Meniere hastalığı, işitme kaybı, kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Stres kontrolü ve uygun diyet bu hastalıkta önemlidir.

Kulak Zarında Delik: Kulak yolundaki kir veya yabancı maddelerin yanı sıra kulak zarındaki delikler de çınlama sorununa yol açabilir.

Orta Kulak Yolu Enfeksiyonları: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen orta kulak yolu enfeksiyonları işitme kaybı ve kulak çınlamasına neden olabilir. Erken tedavi ile çoğu zaman başarılı sonuçlar alınabilir.

Otoskleroz: Ortakulaktaki kemikçiklerin kireçlenmesi sonucu oluşan otoskleroz, işitme kaybı ve çınlama belirtileri gösterir. Hamilelik döneminde işitme kaybının arttığına dikkat çekilir.

Kulak Siniri İyi Huylu Tümörü: Kulak sinirinin iyi huylu tümörleri, işitme sinirinin sıkışması sonucu çınlama sorununa neden olabilir. Genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilirler.

Prof. Dr. Özturan, bu sorunların çözümü için erken teşhisin ve uygun tedavinin önemli olduğunu vurguluyor.

Kaynak: IGF

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.