SON DAKİKA
Hava Durumu

İlaca ulaşım sorunu büyüyor!

İlaca ulaşmanın giderek zorlaştığı bir ortamda ilaçlar üzerinden alınan yüzde 10’luk vergiler de vatandaşın sağlık alanında verimli hizmet almasını zorlaştırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 14:30
Kaynak: IGF
İlaca ulaşım sorunu büyüyor!

İlaçlara ulaşımın sağlanması ve ilaçlardan alınan Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 10'a çıkarılması, önemli bir sorunun daha derinleşmesine sebep oldu. Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken, ilaca ulaşımın en temel yurttaşlık hakkı olduğunu vurgulayarak, ilaçlardan alınan KDV yükünün hafifletilmesi gerektiğini ifade etti. Akarken, ilaçlardaki KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Akarken, ilaca erişim ve ilaçtaki KDV konusunda vatandaşların ve eczacıların sık sık şikayetler aldıklarını dile getirdi. İlaçların giderek lüks bir hale geldiğine dikkat çeken Akarken, son zamanlarda Türkiye'de önemli hastalıkların ilaçlarının piyasada bulunamadığını söyledi. Bu durumun, hastaların ve hasta yakınlarının zor duruma düşmesine neden olduğunu vurguladı.

Akarken, sağlık alanının ticarileştiğine dikkat çekerek, ilaçlardan alınan yüzde 10'luk KDV'nin hem vatandaşın hem de eczacının mağduriyetine yol açtığını belirtti. Gelişmiş ülkelerde ilaçlardan alınan KDV'nin yüzde 1 veya sıfır olduğunu hatırlatan Akarken, Türkiye'nin de benzer uygulamaları vatandaşlarına sunması gerektiğini vurguladı.

Sağlık alanında ilaçlara erişim ve fiyatlar konusunda yaşanan bu sorunların, toplum sağlığını olumsuz etkilediği ve çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Akarken, ilaçlardaki KDV artışının bu konudaki endişeleri artırdığını ifade etti.

Kaynak: IGF

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.