SON DAKİKA
Hava Durumu

Engelli ve yaşlı bakımında yeni dönem 3 bin 407 vatandaşa 'evde bakım' desteği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engelli ve yaşlı bireylere yönelik bakım hizmetlerinin aile odaklı sosyal hizmet politikası doğrultusunda geliştirilip çeşitlendirildiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2024 22:27
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2024 22:27
Kaynak: Haber Merkezi
Engelli ve yaşlı bakımında yeni dönem 3 bin 407 vatandaşa 'evde bakım' desteği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli ve yaşlı bireylere yönelik bakım hizmetlerini aile odaklı bir anlayışla geliştirmeye ve çeşitlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması, engelli bireylerin kendi evlerinde sevdikleri ile birlikte kalarak kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlarken, ailelere de önemli bir destek sunuyor.

Toplum Temelli Bakım Modeli Ön Planda:

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, kurumsal bakımın yanı sıra engelli ve yaşlı bireylerin kendi sosyal çevrelerinden kopmadan bakılabilmelerini sağlayacak birey odaklı hizmet modellerine ağırlık verdiklerini ifade ediyor. Bu doğrultuda, evde bakım yardımı, sosyal yardım ve gündüzlü bakım hizmetleri gibi farklı seçenekler sunarak ailelerin yükünü hafifletmeyi amaçlıyorlar.

Pilot Uygulama ile Başarıya Ulaşıyor:

Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması, geçtiğimiz yıl Adana, Ankara ve İzmir'de başlatıldı. Uygulamadan Evde Bakım Yardımı alan aileler yararlanabiliyor. Pilot ilde ilk aşamada 1.100 haneye anket uygulandı ve 600 engelli bireye bakım planı oluşturuldu. Belirlenen ailelere ihtiyaç duydukları eğitim, danışmanlık ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunuldu.

Uzman Ekipler Tarafından Destek:

Uygulama kapsamında istihdam edilen bakım personeli, hemşire, sosyal çalışmacı ve psikologlardan oluşan uzman ekipler, aileleri ve engelli bireyleri yakından takip ediyor. Ziyaretler sırasında ihtiyaç analizleri yapılarak, her bireye özel bakım planları oluşturuluyor. Bakım veren aile üyelerine de gerekli eğitimler ve psiko-sosyal destek sağlanıyor.

Somut Sonuçlar:

Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması'nın ilk yılında Adana, Ankara ve İzmir'de toplam 3 bin 407 vatandaşa hizmet verildi. Bu sayede, engelli bireyler sevdikleri ile birlikte kendi evlerinde kalarak yaşam kalitelerini artırırken, ailelerin de yükü hafifletilmiş oldu.

Pilot uygulamanın elde ettiği başarı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı bu modeli tüm Türkiye'ye yaygınlaştırmak için motive ediyor. Bu sayede, daha fazla engelli ve yaşlı bireyin kendi evlerinde sevdikleri ile birlikte kalarak kaliteli bir yaşam sürmeleri mümkün olacak. Aile içi sevgi ve desteğin gücüyle, engelli bireyler de topluma daha aktif bir şekilde katılabilecek ve hayata dair umutlarını yeşertebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.