SON DAKİKA
Hava Durumu

Demir çelik sektörü AB desteği ile 2026'ya hazırlanıyor

1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması'na (SKDM) hazırlık amacıyla AB destekli "Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği" Projesi'nin açılış toplantısı İzmir'de gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 15:15
Kaynak: IGF
Demir çelik sektörü AB desteği ile 2026'ya hazırlanıyor

Türk sanayisinde emisyon salımı yüksek sektörlerin yanı sıra tüm üretim süreçlerini etkileyecek olan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM), 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu sürece uyum sağlamayı ve rekabetçi yapının korunmasını amaçlayan "Karbon Yönetimi için Kümelerarası İş Birliği" projesinin açılış toplantısı İzmir'de gerçekleştirildi.

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) koordinatörlüğünde yürütülen proje, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birlikleri (EDDMİB) ve İtalya'dan CosVig ortaklığında hayata geçirildi. Avrupa Birliği tarafından 520 bin Euro hibe destek alan projede, İzmir Kalkınma Ajansı, İzenerji ve Eurosolar Türkiye de iştirakçi olarak yer aldı.

Toplantının açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birlikleri (EDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, sektörün yenilenebilir enerji kaynaklarından sadece yüzde 6 oranında enerji kullandığına dikkat çekti. Ertan, özellikle güneş enerjisi sistemlerinde hızlı bir gelişme yaşandığını belirtti.

Türkiye'deki çelik üretimi yapan firmaların yüzde 75'inin hurda demirden üretim yaptığını ifade eden Ertan, geriye kalan yüzde 25'inin ise yüksek fırınlı tesislerde karbon salınımı daha fazla olan cevherden üretim gerçekleştirdiğini söyledi. Dünya genelinde demir çelik üretiminin yüzde 70'inin yüksek fırınlı tesislerde yapıldığını belirten EDDİB Başkanı Yalçın Ertan, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki payını yüzde 6'dan yüzde 25'e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

 

Ertan, Yeşil Mutabakatın getireceği koşullar hakkında firmaları bilgilendirmenin yanı sıra, yeşil üretime yapılacak yatırımlar için finansal kaynağa erişimi kolaylaştırmak amacıyla destek mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini belirtti. SKDM kapsamında 2026 yılına kadar finansal yükümlülük altına girecekleri göz önünde bulundurarak üye firmalara gerekli destek mekanizmalarını sağlayacaklarını ifade etti.

Kaynak: IGF

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.