SON DAKİKA
Hava Durumu

2024 Yılında Satın Alınabilecek En İyi 15 Temettü Hisse Senedi

2024'e başlarken ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü gelmesiyle öngörülen faiz indirimleri sorgulanmaya başladı. Peki ABD ve dünyadan alınabilecek en iyi temettü hisseleri hangileri?

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2024 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2024 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
2024 Yılında Satın Alınabilecek En İyi 15 Temettü Hisse Senedi

Öncelikle bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece uzmanların sunduğu verilerin derlendiği bir içeriktir.

Faiz oranları geçtiğimiz yıl temettü yatırımcıları için en önemli faktör oldu. Federal Rezerv'in hızlı faiz artırım kampanyası, temel tüketici ürünleri, kamu hizmetleri ve telekomünikasyon gibi birçok geleneksel güvenli liman sektöründe dramatik satışlara yol açtı. Enflasyonun düşmeye başlamasıyla birlikte Fed faiz indirimlerine yönelmiş gibi görünüyor.

2024'e başlarken ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü gelmesiyle öngörülen faiz indirimleri sorgulanmaya başladı. Bu yıl bir de başkanlık seçimi yaklaşıyor ve dünyanın birçok yerinde jeopolitik gerilimler artıyor. Bu, genel olarak borsada çok fazla dalgalanma yaratsa da, yüksek kaliteli temettü hisseleri, bu makroekonomik faktörlerin nasıl ortaya çıktığına bakılmaksızın iyi bir performans sergilemelidir.

İşte satın alınabilecek en iyi temettü hisselerinden 15'i:

Coca-Cola Şirketi ( KO )

Meşrubat devi Coca-Cola'nın hisseleri salgının başlangıcından hemen önce 60 dolara ulaşmıştı. Bugün hızla ilerlediğimizde hisse senedi bir kez daha 60 dolardan işlem görüyor. Bununla birlikte, 2019'un sonundan bu yana Coca-Cola, hisse başına kazancını 2,07 dolardan 2023 yılının tamamında 2,69 dolara çıkardı. Analistler bu rakamın 2024 için hisse başına 2,81 dolara yükseleceğini öngörüyor.

Bu, KO hisselerinin son birkaç yılda heyecanını yitirmesine rağmen asıl işin devam ettiğini gösteriyor. Şirket, son enflasyon dalgası sırasında fiyatları önemli ölçüde artırmayı başardı ve tedarik zincirleri ve işçilik maliyetleri artık normale döndüğü için bu, daha yüksek kar marjlarına yol açacaktır. Bütün bunlar Coca-Cola'nın her zamankinden daha büyük ve daha kârlı olduğu anlamına geliyor, ancak hisse fiyatı henüz firmanın iyileşen görünümüne ulaşamadı. 21 kat ileri kazançla Coca-Cola, resesyona dayanıklı mükemmel bir satın alma ve elde tutma hissesi arayan temettü yatırımcıları için iyi bir giriş noktasında.

JD.com Inc. ( JD )

Çin hisse senetleri için acımasız bir süreç oldu. Örneğin, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi son beş yılda yaklaşık %40 düşüş yaşadı. Çin ekonomisi, pandemiye bağlı kapanmalardan ve tedarik zinciri kesintilerinden toparlanmakta zorlandı. Ve imalat sektörü istihdamı ve ticareti yeniden kıyıya çıkma patlaması sırasında Kuzey Amerika'daki alternatiflere doğru ilerlerken, yatırımcılar Çin'deki potansiyel deflasyondan giderek daha fazla korkuyor.

Çin'in kötü durumu pratikte kendi kendine yazıyor. Ancak artık duyarlılık çok ileri gitti. Çin e-ticaret lideri JD.com'u düşünün. Şirket az önce dördüncü çeyrek kazançlarını açıkladı ve beklenenden çok daha güçlü geldi. JD'nin gelirleri yıldan yıla arttı ve Çin'deki ekonomik durgunluğa rağmen hisse başına kazanç arttı. Bu durum, şirket rekor kar bildirmesine rağmen JD hisselerinin dokuz kattan daha az ileriye dönük kazanç elde etmesine neden oluyor. Şirket ayrıca, %2,8 temettü verimine tekabül eden 76 sentlik yeni yıllık ödemeyle temettüsünde de artış yaptığını duyurdu.

CK Hutchinson Holdings Ltd. (OTC: CKHUY)

Çin ekonomisindeki durgunluk nedeniyle ateş altında olan tek hisse JD değil. Hong Kong merkezli yatırım şirketi CK Hutchinson Holdings'in de sudaki hisse fiyatının arttığı görüldü. CK Hutchinson perakende, telekomünikasyon, altyapı ve limanlara yatırım yapıyor. CK'nin 25 ülkeyi kapsayan 51 limanda 293 bağlama yerini kontrol etmesiyle liman işi özellikle ilgi çekicidir. Ayrıca yolcu gemisi terminalleri, nehir ticareti ve gemi onarım tesisleri gibi diğer deniz lojistiklerinden de para kazanıyor.

Yatırımcılar genellikle nakliye bağlantıları için CK Hutchinson'a yöneldi. 2000'li yıllarda Asya ticaretindeki patlama göz önüne alındığında, CK Hutchinson para kazanmak için mükemmel bir araçtı. Ancak ticaret akışlarındaki tersine dönüş, CKHUY hisselerinin 2015'te hisse başına 20 doların üzerindeki zirveden şimdi 5 doların biraz üzerine düşmesine neden oldu. . Bu çarpıcı düşüş, iş dünyasındaki herhangi bir temel bozulmanın çok ötesinde olup, bugün hisselerin 5,4 katı kazanç ve %7 temettü verimine sahip olmasına neden oluyor.

Bank of Nova Scotia (BNS)

Bank of Nova Scotia, Kanada'nın beş büyük para merkezi bankasından biridir . Bank of Nova Scotia'nın Kanada'daki perakende ve yatırım bankacılığının yanı sıra Latin Amerika'da da kapsamlı operasyonları ve kapsamlı varlık yönetimi hizmetleri bulunmaktadır. Bank of Nova Scotia, son yıllarda önemli ölçüde düşük performans gösterdi ve hisse senetleri 2019'dan bu yana genel olarak düşüş yaşadı.

Oyunda birkaç rüzgar var. Birincisi, Bank of Nova Scotia'nın Latin Amerika ve Karayip bankacılık operasyonları, bu piyasalardaki karışık ekonomik koşullar nedeniyle zor durumda kaldı. Yatırımcılar Kanada konut piyasasının yıllar süren çarpıcı kazanımların ardından büyük bir gerilemeyle karşı karşıya kalabileceğinden korkuyor. Ancak bu korkular abartılı görünüyor. Latin Amerika ekonomileri son zamanlarda ivme kazandı. Ve Bank of Nova Scotia'nın Kanada riski, bankaların konut piyasasında karşı karşıya kaldığı riski sınırlayan ülkenin güçlü ipotek sigortası programı göz önüne alındığında, göründüğünden daha az. Bank of Nova Scotia, 11 kat kazançla işlem görüyor ve %6,3 temettü getirisi sunuyor.

Essential Utilities Inc. ( WTRG )

Essential Utilities öncelikle bir su hizmet kuruluşudur . Ayrıca 2020'de Pittsburgh merkezli bir doğal gaz şirketi satın aldı ancak su, gelirlerinin ana kaynağı olmaya devam ediyor. Tarihsel olarak, su hizmetleri yüksek fiyat-kazanç katlarında işlem yapma eğilimindedir. Yatırımcılar su hizmetlerini son derece öngörülebilir işletmeler oldukları için ödüllendiriyor. Su tüketiminde teknolojik bir kesinti hayal etmek zor. İnsanlar ve işletmeler, ekonomik koşullar ne olursa olsun su satın almak zorundadır ve fiyatlar da genellikle sabittir. Ve elektriğin aksine, işletmeye yönelik daha az dış tehdit vardır; su tesislerinin aşırı karbon emisyonları, orman yangınları veya enerji tesislerinin aksamasına neden olan diğer tehlikeler konusunda endişelenmesine gerek yok.

Ancak artan faiz oranları ve resesyona dirençli hisse senetlerindeki genel satışlar sayesinde Essential gibi kamu hizmetleri son yılların en düşük seviyelerine geriledi. WTRG hisseleri geçen yıl yaklaşık düşüş gösterdi ve son beş yılda sadece sabit kaldı, ancak bu aralıkta kazançlar arttı. Bu, gece rahat uyuyan gelir seçiminin hisselerini %3,4'lük çok sağlam bir temettü getirisi ile 18 kat ileriye dönük kazançlara bırakıyor.

Northwest Natural Holding Co. (NWN)

Northwest Natural, bir doğal gaz kuruluşudur ve sözde temettü kralıdır; temettü ödemesini art arda en az 50 yıl boyunca artıran bir şirket olarak tanımlanmaktadır. Temettü kralları, gelir yatırımcıları için odaklanılması gereken harika bir alandır; çünkü bu şirketler, birçok iş döngüsü ve ekonomik krize rağmen istikrarlı bir büyüme geçmişine sahiptir.

Firmanın muazzam performansına rağmen hisseler şu anda derin bir düşüş yaşıyor. NWN hisseleri geçen yıl %20'den fazla düştü ve son beş yılda da %40'tan fazla düştü. Sektördeki yüksek faiz oranları ve artan mevzuat endişeleri nedeniyle kamu hizmetleri değerlemelerinde düşüş görüldü. Ancak Northwest Natural güzel bir şekilde büyümeye devam ediyor; Gelirler 2019'da 746 milyon dolardan geçen yıl 1,2 milyar dolara çıktı. Kazançlar da arttı ve şirket şu anda %5'in üzerinde temettü getirisi öderken, 14,3'lük ileri fiyat/kazanç oranına sahip. Bu bir pazarlık.

Hormel Foods Corp. ( HRL )

Hormel Foods, et ve protein açısından zengin diğer çeşitli gıda maddelerine odaklanan paketlenmiş bir gıda şirketidir. GLP-1 zayıflama ilaçlarının yükselişi, 2023'te Hormel de dahil olmak üzere çoğu yiyecek ve içecek stokunu korkuttu. Ancak Hormel'in fındık, fasulye, taze ve hazır et gibi protein ve besin açısından zengin gıdalara odaklanması, kilo verme ilacı olgusunun ardından atıştırmalık ve abur cuburlar azalsa bile şirketin satışlarını sürdürmesine izin verin.

Hormel hisseleri 2023'te yalnızca GLP-1 ilaç kaygıları nedeniyle değil aynı zamanda daha geniş makroekonomik kaygılar nedeniyle de düştü. Artan faiz oranları tüketici temel gıda stokları için olumsuz bir gelişmeydi. Hormel'in kar marjları da yüksek emtia fiyat enflasyonu ve işgücü kıtlığı nedeniyle düştü. Ancak Hormel ivmesini geri kazandı. Hisse senetleri son zamanlarda beklentilerin çok ötesinde gelen dördüncü çeyrek kazanç raporunun ardından tek bir günde artış gösterdi. Hormel'in büyümeye dönmesiyle birlikte hisselerin önümüzdeki aylarda kayda değer bir yükseliş yaşaması bekleniyor.

Verizon Communications Inc. ( VZ )

Telekom sektörü 2024'ün hoş sürprizlerinden biri olmaya hazırlanıyor. Yıllar süren düşük performansın ardından nihayet tünelin sonunda ışık göründü. Verizon, 5G'nin kullanıma sunulmasına yönelik harcamalarının büyük bir kısmını tamamladı ve 2024 ve sonrasında daha düşük sermaye harcamaları görecek. Kablo endüstrisinin telekomda da rekabetçi bir dibe doğru fiyatlandırma döngüsü başlatacağına dair endişeler vardı, ancak bu korkular son aylarda azalmaya başladı.

Verizon, Ocak ayında beklenenden daha güçlü kazanç bildirdi. Şirketin ağ gücüne ve ölçek ekonomisine odaklanması meyvesini veriyor. Bu sermaye harcama döngüsünün en kötüsünü geride bırakan Verizon, şimdi borcunu ödemeye yöneliyor. Daha güçlü bir bilanço, kârlılığı artıracak ve Verizon'un sektördeki döngüsel gelgitlerden korunmasına yardımcı olacak. Verizon hisseleri son birkaç ayda toparlanırken, hisse hala %6,7 gibi cazip bir temettü getirisi sağlıyor.

Mid-America Apartment Communities Inc. (MAA)

Mid-America Apartment Communities, çok aileli konut piyasasına odaklanan büyük bir gayrimenkul yatırım ortaklığıdır . Orta Amerika, 16 eyalette ve Columbia Bölgesi'nde 102.662 apartman birimini kontrol ediyor. Sahipliğini Teksas gibi hızla büyüyen Sunbelt eyaletlerinde yoğunlaştırdı. Son yıllarda bu eyaletlerdeki yüksek nüfus artışı ve ekonomik genişleme göz önüne alındığında, bu iyi bir karar oldu.

Hisse senedi piyasasının geneli geçen yıl keskin bir şekilde yükselirken, birçok GYO geride kaldı. Örneğin MAA hisseleri son 12 ayda yaklaşık oranında düşüş yaşadı. Bunun temel nedeni, firmanın apartman mülklerini finanse eden ödenmemiş borcun faiz maliyetlerini artıran yüksek faiz oranlarıdır. Üstelik analistler, daire kiralarının son birkaç yılda yaşanan hızlı artışların ardından duracağını tahmin ediyordu. Ancak konut piyasasının gerçekten düzeleceğine dair çok az işaret varken, Mid-America Apartment'ın önümüzdeki yıllarda uygun işletme koşulları ve daha fazla temettü artışı için ayarlanması gerekiyor.

Grupo Aeroportuario del Pacifico SAB de CV ( PAC )

Grupo Aeroportuario del Pacifco veya İngilizce'de "Pasifik Havaalanları", Meksikalı bir havaalanı işletmecisidir. Şirket, amiral gemisi Guadalajara lokasyonu da dahil olmak üzere 12 Meksika havalimanının yanı sıra Tijuana gibi sanayi şehirleri ve Puerto Vallarta ve Los Cabos gibi turistik destinasyonları kontrol ediyor. Ayrıca Jamaika'da iki havaalanı işletmektedir. Temel tez, hava yolculuğu endüstrisinin genel ekonomiden çok daha hızlı büyüdüğü yönünde ve bu özellikle artan gelirlerin ulaşım pazarının hızlı bir şekilde genişlemesine izin verdiği Meksika gibi gelişmekte olan pazarlar için geçerli.

Pacifico yıllar içinde muazzam bir büyüme kaydetti ve hisseleri ilk halka arzından bu yana %400'ün üzerinde artış gösterdi. Ancak bu yıl büyüme durakladı. Pratt & Whitney motorunun geri çağrılması, normalde Meksika pazarına hizmet edecek düzinelerce uçağın yere indirilmesine neden oldu. Boeing Co.'nun (BA) 737 ihraçları da kapasiteyi ortadan kaldırıyor. Bu, Pacifico'nun 2024 yılında gelir ve hisse başına kazançta ılımlı düşüşler öngörmesine yol açtı. Ancak büyümenin 2025'te geri dönmesi bekleniyor; Bu arada hisseler mevcut kesintiler nedeniyle 13 kat kazanç elde ediyor ve %5,7 temettü sunuyor.

United Micro Electronics (UMC)

UMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. ( TSM ) ve GlobalFoundries Inc.'den ( GFS ) sonra dünyanın üçüncü büyük yarı iletken dökümhanesidir . Dökümhaneler, kendi çip fabrikalarını işletmek istemeyen çip şirketlerine üçüncü taraf üretim hizmetleri sağlamak için mevcuttur.

Dökümhaneler şu anda gelişen bir endüstridir. Yapay zeka uygulamaları , akıllı arabalar, Nesnelerin İnterneti ve benzeri ürünlere yönelik çip talebindeki artış göz önüne alındığında , yarı iletken tedarik zinciri talebi karşılayabilmek için hızla genişlemek zorunda kalıyor. Bu, dökümhane operatörleri için uygun bir fiyatlandırma ortamına ve hızlı büyümeye yol açmaktadır. Olumlu yönlere rağmen, UMC hisseleri geçtiğimiz yıl kabaca yatay seyretti. Bu, hisse senedini yalnızca 14 kat ileri kazançla bırakırken %7 temettü getirisi sunuyor.

Enbridge Inc. (ENB)

Enbridge, Kuzey Amerika'nın en büyük orta ölçekli enerji şirketlerinden biridir. Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da çok çeşitli boru hatlarını ve diğer enerji lojistiği varlıklarını kontrol ediyor. Boru hatları sıkıcı bir iş gibi görünebilir. Ancak son yıllarda boru hatlarının önemi giderek arttı. Bu, Kuzey Amerika'da taşınacak artan miktarda petrol ve doğalgaz arzı yaratan şist ve hidrolik kırma patlaması sayesinde oldu. Bu arada çevresel ve politik kısıtlamalar nedeniyle yeni boru hatları inşa etmek giderek zorlaşıyor. Bu da arzı kısıtlıyor ve mevcut borular için kıtlık değeri yaratıyor. Yatırımcılar artan faiz oranları ve Enbridge'in borç yükünden endişe ederken, Enbridge hisseleri son iki yılda piyasada önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Temettü getirisinin şu anda %7,6 seviyesinde olmasıyla Enbridge, hissedarlarına cömert bir şekilde tazminat ödüyor.

Ecopetrol SA ( EC )

Ecopetrol, Kolombiya'nın devlet tarafından işletilen petrol şirketinin ülkesidir. Kolombiya hükümeti firmanın yüzde 88'ini elinde tutuyor, diğer yüzde 12'si ise özel yatırımcıların elinde. Bu uyum yatırımcılara iyi hizmet etti; çoğunluk hissedarı olarak hükümet, Ecopetrol'e hükümetin mali ihtiyaçlarını karşılamak için mümkün olduğu kadar yüksek temettü ödemesi yönünde bir teşvike sahip. Ve Ecopetrol'ün geniş bir varlık koleksiyonu var; Kolombiya'nın önde gelen petrol üreticisi olmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkenin rafine etme kapasitesinin 0'ünü, büyük bir yenilenebilir enerji işini ve ücretli yollar ile enerji dağıtım varlıklarını da kontrol ediyor.

Ecopetrol, kazancının yaklaşık üç katı kadar işlem görüyordu ve 2023'te dudak uçuklatan %26'lık temettü getirisi ödedi. Bu yıl, petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından kârlar oldukça düştü. Ne olursa olsun, Ecopetrol hala yaklaşık 5,6 kat ileri kazanç elde etmeye devam ediyor. Şirket, bu yıl için Amerikan depozito makbuzu başına 1,59 dolarlık yıllık temettü teklifinde bulundu ; bu, beklenen temettü getirisinin ,6 olduğu anlamına geliyor.

United Parcel Service Inc. (UPS)

United Parcel Service, hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de uluslararası alanda kapsamlı lojistik hizmetleri sunan lider bir paket teslimat şirketidir. UPS hisseleri, e-ticaretteki artışın paket teslimatına yönelik rekor talebe yol açmasıyla 2020 yılında uçuşa geçti. Hisse senetleri 2022'de çevrimiçi alışveriş patlamasının doruğa ulaştığı dönemde zirveye ulaştı, ancak o zamandan bu yana keskin bir düşüş yaşadı.

UPS, e-ticaretin büyümesi yavaşlarken aynı zamanda çok daha yüksek işçilik maliyetlerinden de etkilendi. 2023 UPS için zorlu bir yıl olsa da şirket bu yıl gelir artışına geri dönmeyi bekliyor ve hisse başına kazançların da 2024'ün arka yarısında toparlanmaya başlaması bekleniyor. Uzun vadede, e-ticaret lojistiği büyüyen bir alan olmalıdır ve UPS, elverişli bir pazarda güçlü bir rekabet konumuna sahiptir. Geri çekilmeyle birlikte UPS hisseleri artık %4'ün üzerinde getiri sağlıyor.

OneMain Holdings Inc. ( OMF )

OneMain, teminatsız veya otomobil gibi teminatlarla desteklenen kişisel krediler sağlayan özel bir tüketici finansmanı şirketidir. İnsanlar OneMain gibi şirketleri subprime kredi verenler olarak etiketleyebilirken, şirketin risk havuzu daha çok orta derecede olumlu kredi notlarına sahip kişilere yöneliyor. OneMain'in uzun bir çalışma geçmişi vardır; 2013 yılında halka açık bir şirket haline gelmeden önce Citigroup Inc.'in ( C ) bir parçasıydı. OneMain'in bir bankacılık devindeki uzun faaliyet geçmişi, ona 2008 mali krizinde yön bulma deneyiminin yanı sıra çok büyük miktarda tüketici kredisi verisi sağladı.

Bütün bunlar yatırımcılara OneMain'in bir sonraki durgunluğu ne zaman olursa olsun atlatabileceğine dair güven vermeli. Şimdilik tüketiciler hala iyi durumda ve OneMain'in kredi ölçümleri iyi performans gösteriyor. OneMain hisseleri sekiz kattan daha az vadeli kazanç elde edecek ve %8,3 temettü getirisi sunacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.